Валентин ТерзиевСледвайте Гласове в Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи

...
Валентин ТерзиевСледвайте Гласове в Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи
Коментари Харесай

Обвиниха полковник от армията за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев

Валентин Терзиев
Следвайте " Гласове " в

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със гибелта на военния водач Валентин Терзиев.

Пилотът на МиГ-29 загина на 9 юни 2021 година по време на полет над Черно море, в осъществяване на задача от взаимните военни учения в Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше нараснал в подполковник.
Това е голям пробив на следствието за гибелта на подп. Терзиев, който падна с МиГ-29 и загуби живота си предходната година.
И за пръв път се потвърждава неточност на командването при осъществяването на учението, а точно - събаряне на преносима цел в морето през нощта без нужния нальот от военния водач за задачата. Досега командният състав на Военновъздушни сили твърдеше, че подп. Терзиев е умрял поради... човешка неточност, т.е. лична, при загуба на пространствена ориентировка край брега. Не е ясно обаче дали фактически полк. Орлов е директният отговорник за случилото се... 

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е извършил немарливо отговорностите си по управлението на стрелби по време на тактическо обучение, което е правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

" Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача Валентин Терзиев, показват военните прокурори.
При възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на водача Валентин Терзиев да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта му, показват обвинителите.
След като е провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.
Със същото действие обвиненият не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв. / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лв. и девет стотинки/.
Спрямо обвинения М.О. е взета мярка за неотклонение „ Подписка “, допълват от Военно-окръжна прокуратура-София.
 
 
 
27 Sep 202290205 Sep 2022109507 Апр 2022313625 Март 2022147501 Март 2022206916 Фев 20224125КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022126919 Окт 202269821 Окт 2022131424 Sep 20222478
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР